Andra viktiga begrepp för värdefull natur

Det finns även andra former att identifiera och kartlägga värdefull natur som inte innebär ett formellt skydd men som ändå på olika sätt är betydelsefulla för naturvården.

Nyckelbiotoper

Nyckelbiotoper är områden som har har förutsättningar att hysa rödlistade arter. Nyckelbiotoperna identifieras och registreras av skogsstyrelsen och baseras på en inventering av olika strukturer, substrat och miljöer tillsammans med fynd av olika arter. Inom Stockholms stad så har 22 nyckelbiotoper hittills identifierats av Skogsstyrelsen, främst i Söderort och på enskildas initiativ. Ingrepp I nyckelbiotoper regleras i Miljöbalken och kräver samråd med Skogsstyrelsen. Det gäller dock inte inom detaljplanelagt område.

Värdekärnor och värdetrakter

För att effektivisera det formella skyddet av natur inledde Naturvårdsverket i samarbete med länsstyrelserna och Skogsstyrelsen ett arbete med att identifiera särskilt värdefulla naturområden, så kallade värdekärnor. Värdekärnorna har framförallt identifierats utifrån fjärranalys av befintliga dataskikt. Områden med särskilt hög täthet av värdekärnor kallas för värdetrakter och kan fungera som ett verktyg för planering av naturvård på landskapsnivå och har i många delar av landet använts i arbetet med grön infrastruktur.