Lövskörd

Löv var förr ett viktigt foder. Lövskörden, eller hamlingen som den kallas, gör att träden får speciell struktur och växtsätt som anses gynna biologisk mångfald. Idag saknas hamlade träd i stor utsträckning och det kan därför vara lämpligt att nyhamla träd och se till att de hamlas kontinuerligt i framtiden. Lind, ask, alm och björk är troligen de träd som har hamlats mest i Stockholmstrakten förr. Ett gammalt mått på när ett lövträd är moget och lagom för nyhamling är att stammen skall vara grov som en kvinnas underarm. Även grövre träd kan med fördel nyhamlas.
Vid nyhamling bör arbetet av säkerhetsskäl utföras från en skylift. Den kontinuerliga hamlingen bör helst utföras vart tredje eller vart fjärde år. Då är inte grenarna som skall kapas grövre än att man kan utföra arbetet från en stege och med en kniv eller trädsåg som redskap. I Jordbruksverkets broschyr ”Träd i odlingslandskapet” ges ytterligare råd om hur hamling kan gå till.